Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | húsfogyasztás sous vide steak szarvasmarha szelethúsok |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/25868 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg25868 | ||
005 | 20200922120240.0 | ||
008 | 200702suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Torgyik Vivien | |
245 | 1 | 0 | |a Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában |c Torgyik Vivien |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Dolgozatom témája a szarvasmarha húsok, azon belül is a szelethúsok, steakek világa, ami véleményem szerint egyre elterjedtebb étel már hazánkban is. Bemutatom az általam fontosnak és izgalmasnak tartott húsmarhákat, amikkel nagyrészt találkozhattak már az emberek, majd a világ és Magyarország szarvasmarha állományát is ismertetem, illetve a marhahús fogyasztást, a Központi Statisztikai Hivatal adatainak használatával. A továbbiakban a steaket vizsgálom, ezen belül a steakhús fajtákat és ezek minősítését, az érlelést, illetve az elkészítési módokat és fontos tudnivalókat a felhasználással kapcsolatosan. Kutatási kérdéseim megválaszolásához 3 budapesti étterem elemzését és egy online kérdőíves felmérést készítettem. Az eredmények alapján az mondható el, hogy a marhahús és a steakfogyasztás lassú ütemben, de növekszik és hogy az emberek nyitnak az új fajta ételek felé, bár azokat inkább vendéglátóhelyen próbálják ki és nem otthon készítik el maguknak. A steak készítés egy új arca a marhahús felhasználásának, ezáltal még nem mindenki ismeri, de hála a „gasztronómiai forradalmaknak”, a médiának és az országszerte nyíló marhára specializálódott éttermeknek, egyre jobban terjed a köztudatban és remélhetőleg a jövőben egyre többen fogják kipróbálni. | |
695 | |a húsfogyasztás | ||
695 | |a sous vide | ||
695 | |a steak | ||
695 | |a szarvasmarha | ||
695 | |a szelethúsok | ||
700 | 1 | |a Hidvégi Hedvig |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/25868/1/Szarvasmarha%20szeleth%C3%BAsok%20vil%C3%A1ga%20%C3%A9s%20helyzete%20a%20magyar%20gasztron%C3%B3mi%C3%A1ban.pdf |z Dokumentum-elérés |