A karibi gasztronómia és ismertsége hazánkban

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Lobenwein Klaudia Enikő
Other Authors: Hidvégi Hedvig
Format: Thesis
Kulcsszavak:Karib-térség
gasztronómia
gasztrotörténet
gyarmatosítók
étkezési kultúra
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26175
Description
Abstract:A világ minden eddiginél jobban kitárult az utazni vágyók számára. Így történt, hogy a szakmai gyakorlatomat egy Karib-térségbeli szigetállamon, Barbadoson volt szerencsém eltölteni. A helyi kultúra szinte egyből magával ragadott. Itt ért az ihlet, hogy szeretnék mélyebb betekintést nyerni az Antillák gasztronómiai világába. Szakdolgozatom témája ezáltal a karibi ízvilág, a sokféle kultúra által keveredett, színes, mára mégis egyedivé kialakult étel- és italválaszték bemutatása, illetve annak ismertsége és népszerűsége hazánkban. Dolgozatomban átfogóan ismertetem a térség földrajzi helyzetét és történelmét, a benépesítését és a gyarmatosítók befolyását a mára kifejlődött gasztrokultúrára, valamint az adott természeti tényezőknek kedvező, amellett jellegzetes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és élvezeti cikkek termesztését.  Majd a továbbiakban az alapvető sajátosságokra, a rum és koktélkultúrára a térségben, valamint azon kívül is népszerűségnek örvendő, legkedveltebb fogásokra fogok hangsúlyt fektetni. Kutatásomban kvantitatív és kvalitatív módszerekkel mértem  fel a magyarországi lakosok viszonyulását a karibi gasztronómia iránt.