A TripAdvisor használatának vizsgálata a turisták, valamint a vendéglátóipari egységek szemszögéből
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Thesis |
| Kulcsszavak: | bizalom e-WOM felelős turista fogyasztói magatartás vendéglátás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/26224 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg26224 | ||
| 005 | 20200918132629.0 | ||
| 008 | 200813suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Nagy Vivien | |
| 245 | 1 | 2 | |a A TripAdvisor használatának vizsgálata a turisták, valamint a vendéglátóipari egységek szemszögéből |c Nagy Vivien |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a Kutatásaim során a turisták és a turizmusban résztvevő vendéglátóipari egység hozzáállását vizsgáltam a TripAdvisor utazási oldalhoz.Jelen dolgozatom célja az volt, hogy összefoglaljam azokat a tudományos tényeket, amelyek a hagyományos-, illetve az interneten terjedő szóbeszéddel kapcsolatosak, és ezek gyakorlatban való alkalmazásait néhány kiválasztott szemszögből tanulmányozzam.Kutatásaim céljai között szerepelt ezen tények turizmusra gyakorolt hatásai, mind fogyasztói, mind szolgálatói oldalról megvizsgálva. A folyamat alatt többféle módszer került alkalmazásra, hogy mindél pontosabban elemezhessem és értékelhessem a piac fogyasztóinak magatartásformáit.Elsőként mélyinterjú keretein belül megkérdeztem olyan budapesti éttermeket, amelyet aktívan jelen vannak az oldalon, hogy az ő mindennapi életüket hogyan befolyásolja az alkalmazás. A vélemények megosztóak, vannak, akik ezt kellemetlen teherként fogják fel és teljességgel kiszolgáltatottnak érzik magukat; mások pedig nagyszerű lehetőséget látnak benne, hogy az ideérkező turisták megtalálják kínálatukat, és a felületükön található véleményezések alapján őket válasszák. Ennek érdekében kisebb-nagyobb módosításokat is hajlandóak eszközölni, attól függően, hogy mire van lehetőségük, mi a profiljuk és mennyire tarják számottevőnek az értékelések átlagpontszámát.A következő, fókuszcsoportos beszélgetések során azt vizsgáltam, hogy a felhasználók hogyan viszonyulnak ilyen internetes felületekhez, pontosabban az ott olvasható ajánlásokhoz. A felhasználók bizalmát több tényező is befolyásolja, ám mindenkinek megvannak a saját, bevált keresési taktikái, ha utazás során a TripAdvisor alkalmazására kerül a sor. A vásárlás utáni wom és e-wom összhangját is közelebbről tanulmányoztam, ahol alanyaim alátámasztották azt az állítást, miszerint ezek általában szinkronban vannak, viszont nem feltételei egymásnak.A kérdőíves megkérdezésekhez azért folyamodtam, hogy egy új aspektusból is feltárhassam a felhasználási szokásokat. Itt világossá vált, hogy minden generációnak egyedi, alaposan megindokolt magyarázata van arra, hogy miért, vagy éppen miért nem használja a TripAdvisort utazásai során. Emellett azt is bizonyította, hogy áttekinthetőbb és logikailag jobban alátámasztható, ha az utazási szokásaik szerint kategorizáljuk a közönséget. Tehát, a beérkezett űrlapokból kiderült, hogy minél többször utazik – turistaként – egy egyén, annál többet használja a TripAdvisor alkalmazást, és annál biztosabb is, hogy ismeri.A szekunder és primer kutatások alapján javaslatokat alakítottam ki a vállalatok marketingstartégiájának segítéséhez és a TripAdvisor felületén való apróbb, hasznos módosításokra. | |
| 695 | |a bizalom | ||
| 695 | |a e-WOM | ||
| 695 | |a felelős turista | ||
| 695 | |a fogyasztói magatartás | ||
| 695 | |a vendéglátás | ||
| 700 | 1 | |a Kovács Edina |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/26224/1/Nagy_Vivien_Szakdolgozat_D6F4RP_2020.pdf |z Dokumentum-elérés |