Gluténmentes ételkészítés a hazai vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Baranyai Ádám
További közreműködők: Lugasi Dr. habil. Andrea
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:cöliákia
glutén
gluténmentes diéta
gluténmentes ételkészítés
ételintolerancia
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26281

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg26281
005 20200813105433.0
008 200813suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Baranyai Ádám 
245 1 0 |a Gluténmentes ételkészítés a hazai vendéglátásban  |c Baranyai Ádám  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Dolgozatomban szakirodalmi anyagok feldolgozásával bemutattam hogy mi az ételallergia és az ételintolerancia közötti különbség, mit nevezünk gluténérzékenységnek, illetve milyen terápiája van ennek a betegségnek. Mivel a cöliákiában szenvedők számára létfontosságú a gluténmentes diéta betartása, ezért fontosnak tartottam bemutatni a gluténmentes táplálkozás alapjait, mely ételek és italok szerepelnek egyértelműen a tiltólistán, milyen ételek fogyaszthatók teljes biztonsággal, illetve, hogy az alapanyagok közül mit mivel lehet helyettesíteni. Bemutattam, hogy milyen változtatásokat és óvintézkedéseket kell meghozni egy konyhán, ahol gluténmentes ételeket is készítenek. Kitértem arra is, hogy milyen rendeletek segítik és védik a gluténmentesen táplálkozókat. Szakdolgozatom legfőbb célja volt megvizsgálni, hogy milyen lehetőségei vannak az éttermi vendéglátásban a gluténmentes diétát követőknek, egyáltalán mikor tartanak megbízhatónak egy éttermet. Biztonságos lehet-e nekik olyan étteremben étkezni, ahol nem kizárólag gluténmentes konyhát üzemeltetnek? Az éttermek oldaláról vizsgálva pedig, mik a technikai, tárgyi és személyi feltételei a gluténmentes vendéglátásnak, és van-e rá elegendő kereslet? 
695 |a cöliákia 
695 |a glutén 
695 |a gluténmentes diéta 
695 |a gluténmentes ételkészítés 
695 |a ételintolerancia 
700 1 |a Lugasi Dr. habil. Andrea  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/26281/1/Baranyai%20%C3%81d%C3%A1m_Szakdolgozat_2020%281%29.pdf  |z Dokumentum-elérés