A mangalica története és helye napjaink gasztronómiájában
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | állattenyésztés gasztronómia mangalica mezőgazdaság sertéstenyésztés |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/28423 |
Abstract: | A sertéstenyésztés évszázadokon át kulcsfontosságú volt a Magyarország történelmében, ebben pedig jelentős szerepe volt a magyar mangalica sertésnek is. Ezen dolgozat célja a releváns szakirodalom feltárásával átfogó képet adni arról, pontosan mi is ez az állat, honnan eredeztethető, mi a saját története, milyen tulajdonságok, különlegességek jellemzik, és hogyan kapcsolódik a magyar történelemhez, kultúrához és gasztronómiához.A dolgozatban néhány saját kutatás leírására is sor kerül. Egy általános kérdőív és egy összehasonlító érzékszervi bírálat segítségével megvizsgált fogyasztói magatartások, igények, preferenciák elemzése, és egy kisebb piac felmérés mellett a szakma szakértői véleményeinek bemutatására is sor kerül. A kutatások lényege felmérni a mangalica piacát keresleti és kínálati szempontból is.Az eredmények azt mutatják, hogy jelen pillanatban a kereslet visszafogott, elsősorban tájékozottság és és érdeklődés hiányában, ugyanakkor a piac kínálati szempontból viszonylag kicsi, lassan növekvő, de stabil, és a keresletet képes kielégíteni. Az egyik legfontosabb célkitűzés a stabilitás megtartása, és a potenciális fogyasztókkal való hatékonyabb és tisztább kommunikáció és tájékoztatás. |
---|