A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek jelentősége marketing- és gazdasági vonatkozású szempontok szerint az Észak-alföldi régióban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | hagyományos és tájjellegű élelmiszer Észak-alföldi régió Vidék kukoricadara kukoricakása Hagyományok-Ízek-Régiók |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/2979 |
Kivonat: | A hagyományos és tájjellegű élelmiszertermékek tradicionális előállításuk, jellegzetes, a fogyasztók számára utánozhatatlan íz-világuk és megjelenésük révén különleges értékeket képviselnek a világ élelmiszerpiacán. Emellett minden ország gazdaságában, kultúrájában és mindennapi életében megkülönböztetett helyet foglalnak el a hagyományos élelmiszerek. Napjaink felgyorsult világában, mely során a globalizáció különböző – pozitív és negatív egyaránt – hatásai meghatározzák a fogyasztók mindennapi tevékenységeit, befolyásolják szükségleteiket, döntéseiket és választásaikat a rendszeres élelmiszer és alapanyag vásárlásaik során; releváns kérdéskör a tradicionális termékek jelenléte, rendszeres fogyasztása és a társadalom széles rétegében történő ismertté válása. Lokális és speciális jellegzetességeik miatt a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek kiemelkedő szerepet játszanak a vidékfejlesztésben, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésében és növelésében, ugyanakkor egyes mezőgazdasági kultúrák esetében maga a tájkép megőrzésében. Magyarország egyedülálló nemzeti specialitásai, gazdag és ízletes, mégis egyszerű és friss alapanyagokból készült hagyományos ételeiről egyaránt világszerte ismert. A dolgozat az Észak-alföldi régió legjellegzetesebb helyi élelmiszer javainak komplex ismertetését, a kukoricadara, mint alapanyag bemutatását és a helyi gasztronómiai jellegzetességeket összegzi. |
---|