Alkoholtartalmú italok felhasználási lehetősége az ételkészítésben Magyarországon, melegkonyhán

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Guld Márta
Other Authors: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Format: Thesis
Kulcsszavak:alkoholtartalmú ital
bor
ételkészítés
ital
melegkonyha
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/36555
Description
Abstract:Szakdolgozatom témája az alkoholtartalmú italok felhasználási lehetősége az ételkészítésben. A téma szűkítése érdekében elsősorban Magyarországot vettem alapul, és azon belül is az éttermi melegkonyhákat. A szakirodalmi áttekintésben foglalkoztam az alkohollal, mint vegyülettel, majd a magyar borral, kiemelt borvidékeken keresztül a szőlőfajtákkal, a bor készítésével, illetve tradicionális magyar ételekkel, melyeknek elkészítéséhez bort használnak fel alapanyagként. Szintén vizsgáltam a sört, a pezsgőt, valamint szeszes italokat szintén készítési folyamatuk, alapanyagaik szerint, valamint felhasználásukat az ételkészítésben. 9 szakáccsal végzett interjúkban arra kaptam választ, hogy milyen gyakran használnak fel éttermi konyhákon alkoholtartalmú italokat, milyen fajta italokat használnak fel, valamint milyen ételekbe teszik ezt. Az ételek fajtáit, illetve az elkészítési módokat kiemelt példákkal szemléltettem. Emellett vizsgáltam az interjúk alapján azt is, hogy milyen változást hoz egy-egy ételben az alkoholos ital állagában, színében, ízében. Ezután azzal a kérdéskörrel foglalkoztam, hogy mennyire fontos a használt italok minősége. Az szakirodalmi kutatás és interjúk alapján konklúziót vontam.