A pezsgő és gasztronómiai szerepe

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Magyar Benjamin
További közreműködők: Seregi Andrásné
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:Champagne
Franciaország
gasztronómia
gasztrotörténet
pezsgő
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/39639

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg39639
005 20220402095815.0
008 220402suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Magyar Benjamin 
245 1 2 |a A pezsgő és gasztronómiai szerepe  |c Magyar Benjamin  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Szakdolgozatomban elsőként a bor és pezsgő történelmét jártam körbe. Ennek a téma bevezetésén túl, másik célja az hivatott lenni, hogy már kezdetben tisztán elkülönüljön e két ital, amit a laikusok gyakran összemosódva említenek. Ezt követően a pezsgőkészítési eljárásokat részleteztem, miután a szakma, így ezzel együtt én is fontosnak tartom kihangsúlyozni a metódusok közti különbséget, felhívni a figyelmet a minőségre, és arra, hogy a fogyasztók számára is világossá váljon az árral, a minőséghez szorosan kapcsolódó időt is megfizetik. A különböző országok pezsgőinek ismertetését követően jutottam el a pezsgő szerepének bemutatásához a gasztronómiában. Fontos tényező, hiszen a gasztronómia segít kibővíteni a pezsgőfogyasztás skáláját és közelebb hozni a buborékos italokat a vendégekhez. A pezsgőpiac hazai szerepét diagramok elkészítésével is szemléltettem, hogy láthatóvá váljon a korábban említett növekvő tendencia.Szakmai háttérrel rendelkező interjúalanyok megszólaltatásával, mélyinterjút alkalmaztam kutatásom módszertanául, ahol részletesen bemutattam az interjúalanyok véleményét egy előre átgondolt, logikailag felépített kérdéssorral kapcsolatban.Hipotézisem, miszerint a pezsgő már nem csak az ünnepek itala úgy gondolom mind a szekunder, mind pedig a primer kutatások által alátámasztottá vált, legalábbis ami a prémium minőségű, hagyományos módszerrel előállított pezsgőket illeti. Azt azonban fontos kiemelni, hogy, ahogy Prisztavok Zoltán is fogalmazott, természetesen vannak időszakok, mikor a pezsgőfogyasztás kiemeltebb, ami nyilvánvalóan valamely ünnephez kötődik, azonban ez ugyanúgy igaz bármely más alkohol tartalmú italra is. Az vitathatatlan, hogy a buborékos ital fogyasztásának szezonalitása kezd egyre kiszélesedni és rengeteg kiaknázatlan lehetőséget tartogat még számunkra a piac.Véleményem szerint az egyik fő hangsúly, ami következtetésként levonható a minőségi pezsgőfogyasztás növelésének érdekében, az a fogyasztók edukációja (magába foglalva a metódusok közti különbségek ismertetését, a pezsgő-és borkészítés kultúráját). Úgy gondolom, ehhez sokkal több szakmai rendezvény ösztönzésére van szükség. Néhány évvel ezelőtt rendezésre került az úgynevezett Buborék Fesztivál. Akkor talán a piac még nem állt készen, nem úgy, mint most. További javaslatom a pezsgőkészítés folyamatának megismeréséhez való hozzáférés hazánkban is, hiszen ahogy Prisztavok Zoltán is kiemelte, itthon erre még nincs lehetőség.Egy budapesti seafood étterem vezetőjeként a mindennapokban saját feladatomnak is érzem a prémium pezsgők megismertetését a vendégekkel, és együtt fejlődni velük a buborékos italok világában. 
695 |a Champagne 
695 |a Franciaország 
695 |a gasztronómia 
695 |a gasztrotörténet 
695 |a pezsgő 
700 1 |a Seregi Andrásné  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/39639/1/Szakdolgozat2021_MagyarBenjamin.pdf  |z Dokumentum-elérés