A sörgyártási technológia változásának bemutatása a XIX. századtól napjainkig, a HopTop Brewery Kft. példáján keresztül
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | alsóerjesztés élesztő felsőerjesztés komló maláta sör |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/40134 |
Kivonat: | Manapság természetesnek tekintjük, hogy péntek este társaságban ale-t, IPÁ-t, stoutot vagy portert iszunk, sőt egyes kézműves sörfőzdék teljes szortimentet felvonultató saját ivójában mindezen sörtípusokat akár egy ültő helyünkben is kipróbálhatjuk. Az elmúlt mintegy 200 év európai és amerikai sörgyártását azonban az adott korszakot jellemző domináns sörkészítési technológia uralta. Dolgozatomban megvizsgálom az említett két évszázad gyártástechnológiai változásait, a változások okait és eredményeit, és eljutunk napjainkig, amikor a különböző korszakokat jellemző, korábban domináns sörgyártási technológiák békésen megférnek egymás mellett, és eddig szinte soha nem látott széles választékot nyújtanak a sörfogyasztók örömére. |
---|