A fogyasztói igény változása a csúcsgasztronómia és a minőségi ételek iránt a Bocuse d’Or versenysorozat és a médiában feltűnt sztárséfek népszerűségének hatására

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kapitány Virág Viktória
Other Authors: Tóth Gábor
Format: Thesis
Kulcsszavak:Bocuse d'Or
étterem
fogyasztói magatartás
sztárséfek
verseny
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/43213
Description
Abstract:Szakdolgozatom legfőbb célja az volt, hogy 2016-tól a gasztronómia fejlődését generáló tényezőket adatokkal alátámasszam, ezáltal a kutatási kérdéseim beigazolódjanak lehetőség szerint számszerűsíthető adatok által. Vizsgáltam továbbá, hogy milyen összefüggések vannak a csúcsgasztronómia iránt érdeklődő társadalmi réteg kiszélesedése, illetve a vendégkör számának növekedése és a médiában szereplő sztárséfek felbukkanása között. Primer kutatásomban 2 interjún keresztül próbáltam feltárni a gasztronómia fejlődésének okait, tényezőit. Továbbá kérdőívet készítettem a budapesti lakosok körében azért, hogy átfogó képet nyerjek az étteremlátogatási szokásaikról, a fine dining ismertségéről. Szekunder kutatásomban a szakirodalom segítségével a legfontosabb definíciók után kutattam, a Bocuse d’Or szakácsversenyről, mint a témám alappilléről gyűjtöttem információkat. Fontos megemlítenem, hogy a kutatásomban kiemelkedő szerephez jutott a sztárséfek jelenléte a gasztronómiában, illetve annak hatásai. Végezetül a kérdéseimet megválaszolva, az elvégzett kutatási módszerek alapján, konklúziót vontam le, illetve összegeztem a szakdolgozatomat, továbbá a jövőbeni kitekintésre is hangsúlyt fektettem