Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bartyik Réka
Other Authors: Mucha László
Format: Thesis
Kulcsszavak:fenntartható fogyasztás
fenntartható vállalkozások
fenntarthatóság
helyi termelők
kézműves sajtok
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611
Description
Abstract:A kutatásom középpontjában a fenntarthatóság vizsgálata áll a kézműves sajtokat előállító gazdaságok kapcsán. Napjainkban az élet számos területén megjelenik és befolyásoló erővel bír a fenntarthatóság, ami érezhető gazdasági, társadalmi és környezeti területeken is. Dolgozatom célja feltárni hazánkban a fenntartható élelmiszerfogyasztás körülményeit, felmérni a fenntartható vállalkozások irányába történő törekvéseket és megismerni a kézműves sajtokat előállító gazdaságok mindennapi működését. A primer kutatás alapjaként a Porter-féle öttényezős- és gyémántmodellek szolgálnak, felmérve a kézműves sajt-termelők piaci helyzetét. Kvalitatív kutatást végeztem, ami egyéni interjúk segítségével történt, ahol hat kézműves termelőt kérdeztem többnyire telefonos megkérdezéssel. Az eredményeket tekintve elmondható, hogy hasznosnak bizonyult a kutatás, hiszen kirajzolódni látszik a hazai kézműves sajtokat termelő gazdaságok helyzete és a fenntartható vállalkozások bővülési lehetőségei. Valamint tévhitekre is rávilágított, mint például az állat jóllét problémája, hiszen míg a szekunder kutatásból az derült ki, hogy a fogyasztók egy csoportja a nem megfelelő állattartási körülmények miatt vált növényi alapú tejtermékekre, addig a saját kutatási részből egyértelművé vált, hogy a kézműves sajttermelők esetén az állatállomány optimális életminőségének biztosítása az elsődleges. Ezen vállalkozások esetében a pénzügyi fenntarthatóság nem csak a vállalkozás működése szempontjából fontos, hanem a pénzügyi források megléte biztosíthatná ezen vállalkozások hozzájárulását az ökológiai fenntarthatósághoz is.