A vendégösszetétel és a "plate waste" összefüggésének vizsgálata egy budapesti szálloda büféreggelijének példáján
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | élelmiszer-pazarlás fenntartható fogyasztás plate waste reggeli szállodaipar |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/43635 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg43635 | ||
005 | 20230323152621.0 | ||
008 | 230323suuuu hu o 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Nemes Petra | |
245 | 1 | 2 | |a A vendégösszetétel és a "plate waste" összefüggésének vizsgálata egy budapesti szálloda büféreggelijének példáján |c Nemes Petra |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Egy gazdag büféasztalos reggelit megpillantva, a vendég jellemzően háttérbe szorítja a tudatosságot és a bőségtől vezérelve több ételt szed ki, mint amennyit el tud fogyasztani, így az a tányéron marad. Ennek a veszteségnek – más néven „plate waste-nek” – a környezetre gyakorolt negatív hatása rendkívül jelentős. A szállodák a vendégeket okolják a „plate waste” keletkezéséért. A kutatás célja, hogy feltárja, valójában ki a felelős ezért a hulladékért, valamint, hogy felfedezhető-e összefüggés a „plate waste” és a vendégösszetétel között. Az eredmény elérése több kutatási módszer alkalmazását igényelte. Egy négycsillagos szálloda büféreggeliztetése során keletkező „plate waste” mennyiségének mérésére került sor miközben a vendégekre hatással lévő figyelemfelkeltő jelzések kerültek kihelyezésre. Emellett interjú készült az étterem séfjével, valamint kérdőív segítségével a vendégek véleményét kutattuk. A „plate waste” méréséről, összetételéről, okozójáról és értékéről hazánkban kevés információ áll rendelkezésre. A kutatás egyedisége abban rejlik, hogy rendkívül gyakorlatorientált, eredményei hasznosak a szakma számára, és további kutatások kiindulópontjaként szolgálhat. | |
695 | |a élelmiszer-pazarlás | ||
695 | |a fenntartható fogyasztás | ||
695 | |a plate waste | ||
695 | |a reggeli | ||
695 | |a szállodaipar | ||
700 | 1 | |a Karakasné Morvay Klára |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43635/1/Nemes_Petra_KVIK_TDK.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43635/2/Nemes_Petra_KVIK_rezu%CC%88me%CC%81%20.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43635/3/221111_Nemes_Petra_b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43635/4/Nemes_Petra_KVIK_KRF.pdf |z Dokumentum-elérés |