Az ételtálalás esztétikuma és a fogyasztók percepciója közötti kapcsolat vizsgálata

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Varga Brigitta
További közreműködők: Debreceni János
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:esztétika
fogyasztói igények megismerése
fogyasztói preferenciák
gasztronómia
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/43731
Leíró adatok
Kivonat:Napjainkban az éttermi vendéglátás nem csupán a vendégek étellel-itallal történő ellátását jelenti, hanem egy emlékezetes élmény megteremtését. A hosszú távú pénzügyi és szakmai sikerekre ambicionált éttermek nem elégedhetnek meg termékeik jó minőségével, a fogyasztás körülményeinek gondos tervezése és fejlesztése is egyre inkább elvárás a versenyben maradáshoz. Ilyen körülmény az ételek tálalásának módja és esztétikuma.Jelen dolgozat az éttermi vendéglátásban alkalmazott tálalás jelenkori esztétikai, művészeti és szakmai szempontjaival foglalkozik. A szakirodalmi áttekintés olyan, a tálalás szabályait és lehetőségeit meghatározó tényezőket dolgoz fel, mint a színek, szimmetria vagy az alkotóelemek mérete. A tálalás, az ételek vizualitása vagy az ár-érték aránnyal szembeállított esztétika jól illeszkednek az ügyfélút és vendégélmény megközelítésekbe. Ennélfogva a dolgozat kutatási célkitűzései között a fogyasztók – mint lehetséges vendégek – percepcióinak megértése, és a tányértervezés esztétikai-szakmai szempontjainak megismerése állnak.