Argentin marha versus temelői piac avagy a rövid ellátási lánc, mint a fenntarthatóság záloga
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | helyi termék kistermelők rövid ellátási lánc termelői piac vásárlók |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/44112 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg44112 | ||
005 | 20230420140138.0 | ||
008 | 230420suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Tóth Benedek | |
245 | 1 | 0 | |a Argentin marha versus temelői piac avagy a rövid ellátási lánc, mint a fenntarthatóság záloga |c Tóth Benedek |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Generációm számára már nem csupán a távoli jövő eshetősége, hanem a jelen naponta tetten érhető valósága a klímaváltozás, aminek hatását, jelen és várható következményeit el kell viselnünk, fel kell rá készülnünk, s nem utolsó sorban kivédéséért, enyhítéséért minden eszközzel tennünk kell. A rövid ellátási láncok (REL) alkalmazása egy kézenfekvő lehetőség ebben a törekvésben. A koronavírus járvány bebizonyította, mennyire sebezhetőek vagyunk egy váratlan, az egész világra kiterjedő negatív esemény hatására, ugyanakkor a változásra adott megfelelő és gyors reagálás enyhítheti a fellépő nehézségek egy részét. Fontosnak tartom annak tisztázását, hogy a REL termékek iránti kereslet találkozik-e a kínálattal, illetve feltárni mindkét oldalon a motiváló tényezőket, hisz ezek ismeretében lehetséges olyan fejlesztéseket alkalmazni, melyek segítenek hosszú távon megtartani, illetve növelni a REL termékek részarányát, ezzel – ha csak kismértékben is – hozzájárulni a fenntartható fejlődéshez. A fogyasztók igénye növekvő tendenciát mutat a rövid ellátási láncok termékei iránt, azonban vannak olyan tényezők, amelyek akadályozzák őket abban, hogy ezeket a termékeket válasszák a hosszú láncok termékei helyett. (pl. a nehéz elérhetőség, a magasabb ár, az alacsony fogyasztói bizalom, vagy a tanúsítványok nélküli termékek). De hogy kerül a csizma – vagyis az argentin marha – az asztalra? És minden asztalra. Párizstól Oszlóig, Tokiótól, Canberráig, akár a magyar asztalokra is? Mennyire etikus a világ másik feléről behozott termékeket fogyasztani, ha az nem alapvető igényeket elégít ki, hanem „úri huncutság”? Az Y generáció félelme, hogy elődeik felélték a Föld erőforrásait, ezért a jelenlegi gyakorlat nem fenntartható. Új, zöld megoldásokat kell találni, ezek egyike lehet a rövid ellátási láncok alkalmazása. Fontos megismerni ezért egyrészt azokat a területeket, módokat, ahol számítani lehet a REL terjedésére, másrészt a szereplők motivációját. | |
695 | |a helyi termék | ||
695 | |a kistermelők | ||
695 | |a rövid ellátási lánc | ||
695 | |a termelői piac | ||
695 | |a vásárlók | ||
700 | 1 | |a Renner Péter |e ths | |
700 | 1 | |a Valdáné Pató Klára |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44112/1/T%C3%B3th%20Benedek%20Szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44112/2/Bizalmass%C3%A1gi%20nyilatkozat%20Toth%20Benedek.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44112/3/T%C3%B3th%20Benedek_ng-digitalis-ellatasilanc-spec-biralat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44112/4/Szakdolgozat%20b%C3%ADr%C3%A1lat_T%C3%B3th%20Benedek.pdf |z Dokumentum-elérés |