A koronavírussal érintett vendéglátóipar múltja, jelene és jövője
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Thesis |
| Kulcsszavak: | kis- és középvállalkozás - KKV koronavírus-járvány (COVID-19) válság válságmenedzsment vendéglátóipar |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/44639 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg44639 | ||
| 005 | 20230421095503.0 | ||
| 008 | 230421suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Vámosi Róbert | |
| 245 | 1 | 2 | |a A koronavírussal érintett vendéglátóipar múltja, jelene és jövője |c Vámosi Róbert |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a A kutatás arra keres válaszokat, hogy milyen tényezők segítették egy vállalkozás fennmaradását a koronavírus miatti lezárások időszakában. Magyarország Kormánya a pandémia következtében kétszer is döntött a vendéglátóhelyek belső terei üzemeltetésének átmeneti korlátozásáról, először egy hónap, másodszor fél év időtartamban. Az intézkedés értelmében a KSH Italszolgáltató és zenés szórakozóhely kategóriájának tagjai bezárásra kényszerültek, míg a többi vendéglátó az elosztási csatornáit kényszerült módosítani elvitelre és kiszállításra. A fennmaradás érdekében leginkább az alkalmazottak vagy azok egy részének elküldésével, ételfutárok alkalmazásával és bértámogatások igénybevételével próbálták meg áthidalni a pénzügyi nehézségeket a megkérdezett vállalkozások. Részben a felsorolt veszteségminimalizáló törekvéseknek, részben pedig a rendelkezésre álló tartalékoknak segítségével, a fennmaradásuk veszélyeztetettsége nélkül vészelték át a mintában szereplő vendéglátóhelyek a koronavírus ezen időszakát. A megkérdezettek helyzete a világjárványt követően viszonylag gyorsan javult, azonban a vendéglátóiparra újabb veszély várt az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kibontakozásának következtében. A gyorsuló ütemben növekvő infláció, az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívül nehéz helyzetbe hozta a már így is megcsappant tartalékkal rendelkező vállalkozások helyzetét. A megkérdezett vállalkozások igyekeznek racionalizálni költségeiket, optimalizálni energiafelhasználásukat, újra strukturálni az áraikat, azonban utóbbit a fogyasztók árérzékenysége nagymértékben befolyásolja. Hatalmas a bizonytalanság az egységek vezetőiben saját fennmaradásuk tekintetében, egy elhúzódó válság pedig az egész ágazatban rendkívüli pusztítást végezhet. | |
| 695 | |a kis- és középvállalkozás - KKV | ||
| 695 | |a koronavírus-járvány (COVID-19) | ||
| 695 | |a válság | ||
| 695 | |a válságmenedzsment | ||
| 695 | |a vendéglátóipar | ||
| 700 | 1 | |a Aradi-Beöthy Róbert |e ths | |
| 700 | 1 | |a Szennay Áron |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44639/1/V%C3%A1mosi_R%C3%B3bert_A0TIHX.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44639/2/BA_O_V%C3%A1mosi_R%C3%B3bert.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44639/3/BA_B_V%C3%A1mosi_R%C3%B3bert.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44639/4/szakdolgozat-biralat_Vamosi_Robert_sza.pdf |z Dokumentum-elérés |