A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | aprósütemények cukrászat francia cukrászat hagyományos desszertek modern desszertek |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/45971 |
Abstract: | Az aprósütemények különlegesszerepet töltenek be a gasztronómián és a cukrászaton belül. Nem szerves részeia napi étkezéseknek – reggeli, ebéd, vacsora – mégis emblematikus alkotóelemeilehetnek egy előételnek, egy főételnek vagy egy desszertnek, sőt, utóbbiesetében önállóan is remekül helyt állnak. Egy teadélutánon, koktélpartin,borvacsorán, netán egy esküvőn ellenben igen ékes díszei lehetnek azeseménynek. Hazánkban is előszeretettelfogyasztjuk ezeket az apró finomságokat édes és sós változataikban egyaránt,bár itthon jellemzően az egyszerűbb, letisztultabb, hagyományainkhozszorosabban fűződő fajtákat preferáljuk. Hiszen melyik magyar háztartásban nelelhetnénk fel nagyanyáinktól örökölt receptekkel készülő linzereket,pogácsákat, hókiflit vagy sós-sajtos rudacskákat és ezek variációit?A franciák aprósüteményei azonbanegy különleges kategóriát ölelnek fel. Petit four néven is ismeri a világ afrancia cukrászat ezen apró világát, amely olyan cukrászati csodákat hagyottmaga után, mint az éclaire, a macaron, a tarte és még számos más híres sütemény.Természetesen, a francia cukrászatvilághírének köszönhetően itthon is találkozhattunk már ezekkel a különlegesaprósüteményekkel és boldogan együtt is élünk velük, mégsem tudják legyőzni amagyar kedvenceket. Vagy mégis? |
---|