Fenntarthatósági megoldások elemzése az éttermi vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bakos Bernadett
További közreműködők: Debreceni Dr. János
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:fenntartható fejlődés
fenntarthatóság
helyi termék
komposztálás
szelektív hulladékgyűjtés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/53039
Leíró adatok
Kivonat:Napjaink rohanó világában a fogyasztás és ezáltal az emberek ételvitele is egyre fenntarthatatlanabbá válik. Nemcsak a túlfogyasztás fenyeget, hanem a társadalom és a gazdaság kényes egyensúlya is meginog. Hosszútávon a jelen társadalom fogyasztási szokásai nem tarthatóak. Veszélybe kerül az embert körülvevő ökoszisztéma, az a természeti környezet, mely a gazdaság és a társadalom működéséhez szükséges alapvető erőforrásokat biztosítja. Számos gazdasági szektor hatalmas méretű károkat és súlyos veszteségeket okoz működése során. Különösen igaz ez azon szektorokra, melyek a fogyasztó speciális igényeit szeretnék kielégíteni. A veszteségek elkerülése érdekében fel kell lépni a fenntarthatatlan és káros gazdasági tevékenységek és fogyasztási szokások ellen. Mindezen szempontok már számos kezdeményezés és nemzetközi összefogás keretében megvalósulni látszanak. Az Európai Unió is célkitűzései közé vette a fenntarthatóság fontosságának hangsúlyozását, mind gazdaság, mind társadalmi, mind pedig a környezeti aspektusait szemlélve. Szerencsére egyre bővül azon társadalmi rétegek száma, akik felismerik a sürgető változtatás fontosságát és nyitottak az újdonságokra is.