Növényi alapú húspótló termékek és azok felhasználása a vendéglátásban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | egészség étterem húspótló környezettudatosság növényi alapú táplálkozás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/55004 |
Kivonat: | Dolgozatomat a táplálkozás témakörének körbejárásával kezdtem, azon belül is a növényi alapú étkezésre fókuszálva leginkább. Az általános információkat követően bemutattam a különböző fajtáit egészen a megengedő flexiteriánus és félvegetáriánustól a szigorú szabályokat betartó vegán életmódig. Vizsgáltam ezek egészészségre mért hatásait, mögöttes motivációit. Ezt követően áttértem fő témámra a kizárólag növényi alapú húspótló termékekre, ezen belül is a legelterjedtebb alapanyagainak és ebűekből készült termékek elemzésére, környezetre mért hatásukat és felhasználásukra a vendéglátásban. Szakdolgozatomhoz egy kérdőívet is készítettem, ahol a növényi alapú húspótló termékek elterjedését, megítélését és felhasználását vizsgáltam a 25 darab kérdésemen át. Emellett 8 darab vegán étterem étlapját is kielemeztem, hogy megtudjam milyen módon helyettesítik az állati eredetű termékeket. A fő célitűzésem az volt, hogy megtudjam, hogy helytálló- e a gondolat, miszerint a növényi alapú hús helyettesítésére alkalmas produktumok még nem nyertek maguknak elegendő teret. |
---|