A veganizmus elterjedésének korlátai Magyarországon

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Athanasiou Athina Éva
További közreműködők: Lugasi Dr. Andrea
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:egészség
élelmiszer
korlátok
táplálkozás
veganizmus
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/55778

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg55778
005 20240715101742.0
008 240715suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Athanasiou Athina Éva 
245 1 2 |a A veganizmus elterjedésének korlátai Magyarországon  |c Athanasiou Athina Éva  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A legújabb gasztrotrendek nyomon követése ma már elengedhetetlen egy vendéglátóegység profitmaximalizálásának érdekében, és az elmúlt években Magyarországra is egyre több gasztrotrend gyűrűzött be. 2022-es adatok alapján globálisan a növényi alapú étkezés és az egészséges életmód kapta a főszerepet, melyből feltételezzük, hogy az emberiség egy tudatosabb, egészségesebb táplálkozás felé veszi útját. A tiszta növényi alapú étkezés, más néven veganizmus, minden állati eredetű nyersanyagot bojkottál, tehát minden olyan élelmiszert, mint például a húsok, halak, tejtermékek, tojások és a méz (Molnár, 2020). Ezen felül (a radikális nézeteket vallók) minden más olyan termék is kizárásra kerül, mely valamilyen módon sérti az állatok jogait vagy etikailag helytelennek minősül mindennapi használatuk, például az állatkísérletek vagy az állatok haszonállatként való tartása révén keletkezett árucikkek (bőr, bunda, kozmetikumok, tisztítószerek). A laikus fogyasztókat elrettentő példákkal, radikális hatású aktivizmussal és komoly pszichológiai ráhatással próbálják meggyőzni arról, miszerint nem elég az, hogy a fogyasztók többsége egy zsarnoki, elnyomó és kizsákmányoló rendet tart fenn, hanem minden állati eredetű élelmiszer, amit fogyasztanak (húsok, halak, tejtermékek, tojás) káros az emberi egészségre és a bolygóra nézve is.A veganizmus, mint új táplálkozási és gasztrotrend számos dogmatikus elvet állított fel, melyekhez igen nehéz alkalmazkodnia a hétköznapi fogyasztónak táplálkozási szempontból. Tisztán növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkozni a jótékony hatások mellett jó néhány veszélyt is hordoz magában. Valamennyi, a veganizmust tárgyaló orvosi szaklap és cikk beszámol arról, hogy milyen- a szervezet számára elengedhetetlen és fontos vitaminoktól, ásványi anyagoktól fosztják meg magukat a vegán étrenden élők. Ezeknek a tényeknek a cáfolására számtalan másik cikk született, melyek laboratóriumi kutatásokat utasítanak el és orvosi szaklapokat támadnak. Szakdolgozatom kutatási kérdése így meg is született: Lehetséges-e vegánnak lenni Magyarországon, amennyiben igen, megéri-e az életmódváltás, továbbá milyen korlátokkal kell szembenézni? Lámpásom, mely végigkísér kutatásom során: a józan ész. 
695 |a egészség 
695 |a élelmiszer 
695 |a korlátok 
695 |a táplálkozás 
695 |a veganizmus 
700 1 |a Lugasi Dr. Andrea  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55778/1/Athanasiou_Athina_A_veganizmus_elterjed%C3%A9s%C3%A9nek_korl%C3%A1tai_Magyarorsz%C3%A1gon_GVN2IS.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55778/2/Athanasiou_k.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55778/3/Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91_AthanasiouAthina.pdf  |z Dokumentum-elérés