Az emberi erőforrás gazdálkodás jövője a vendéglátásban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | emberi erőforrás - munkaerő emberi erőforrás-gazdálkodás munkaerő vendéglátás vendéglátóipar |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/55789 |
Kivonat: | A koronavírus világjárvány Magyarországon is drámai hatást gyakorolt a turizmusra és vendéglátásra. A szektor válságállóságának erősítése, egyúttal fenntartható fejlődésének biztosítása érdekében a szakdolgozat célja megvizsgálni, hogy mely sikertényezők vezettek az ágazat felemelkedéséhez, illetve milyen válságjelenségek járultak hozzá a szektor drasztikus romlásához. A szakdolgozat másik célja, hogy a hazai turizmus sajátosságait és gazdasági jelentőségét számba véve megvizsgálja járvány a turisztikai szektorra kifejezetten a vendéglátás területére gyakorolt hatását és annak következményeit. A a vendéglátás ágazat sérülékenységének mérséklése érdekében kiemelt figyelmet szükséges fordítani az ágazati stratégiák, a kockázatok és egyes szolgáltatástípusok újragondolására. A szakdolgozatommal az a célom, hogy bizonyítsam, hogy a válságos időszak után a vendéglátó ipari munkaerőpiac a legérzékenyebben reagáló és nehezen regenerálódó ágazat hazákban. Ugyanis az elemzésekből kiderül, hogy a vendéglátó egységek milyen utat jártak be a válság után, hogyan regenerálódtak. A dolgozatban választ szeretnék kapni arra, hogy mi volt az a pont, ahol eldöntötték a vendéglátó vállalkozások, hogy bezárnak, vagy működnek tovább, avagy mi volt az az egy dolog, amely segítette a vendéglátó vállalkozásokat életben tartani a válság után. A vendéglátás iparága hosszú ideje a társadalom egyik meghatározó gazdasági ágazataként szolgált. A vendéglátásban rejlő lehetőségek és kihívások mindig is inspirálták a szakembereket, hogy megértsék és előrejelzéseket hozzanak létre az iparág jövőjéről. A szakdolgozat célja megvizsgálni, hogy a jövőben lesz-e elegendő emberi erőforrás a vendéglátásban, és mi fogja biztosítani az iparág működését. A dolgozatban szeretném szemléltetni a hazai vendéglátói bérek alakulását, a fluktuációt, a munkaerőhiányt, valamint a kapott támogatásokat a válságok hatására. A dolgozat másodlagos célja annak elemzése, hogy a vendéglátói válságkezelés milyen hatást gyakorol a hazai vendéglátóipar foglalkoztatási adataira. A dolgozatban a vendéglátó szektor, azon belül is az éttermi ágazat munkaerőpiacát befolyásoló mikro- és makro-környezeti tényezőkre fog irányulni. |
---|