Új ízek, új élet mentes sütemények a jövő cukrászatában
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Students’ Scientific Association paper |
| Kulcsszavak: | diabétesz gluténérzékenység laktózérzékenység Mentes étkezés mentes sütemények saját receptek |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg57989 | ||
| 005 | 20250923115759.0 | ||
| 008 | 250923suuuu hu o 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Rim Viktória Erika | |
| 245 | 1 | 0 | |a Új ízek, új élet |b mentes sütemények a jövő cukrászatában |c Rim Viktória Erika |h [elektronikus dokumentum] |
| 516 | |a Students_Scientific_Association_paper | ||
| 520 | 3 | |a Rim Viktória ErikaKonzulens:3. aktív félévDr. Habil. Lugasi AndreaSzakoktatóFőiskolai tanárBGE KVIKBGE KVIKÚj ízek, új élet: mentes sütemények a jövő cukrászatában Amióta az eszemet tudom, szeretek sütni, és a nagymamámmal töltött szombatokinspiráltak arra, hogy cukrász legyek. Azóta is célom, hogy saját cukrászdát nyissak, aholkülön műhely foglalkozik majd allergénmentes süteményekkel. Gyakorlati tapasztalattalrendelkezem, hogy mire kell figyelni a mentes sütemények készítésénél. Úgy érzem, ezzelörömet szerezhetek az érzékeny embereknek, mert nem kell lemondaniuk az édesboldogságról.A TDK dolgozatomban kétféle kutatási módszert alkalmaztam: termékfejlesztést ésonline kérdőívet. A kérdőívet a Google Űrlapok segítségével készítettem el, és a közösségihálón keresztül küldtem el szakmabeli kollégáimnak és fogyasztóknak. A kérdőíves kutatáscélja az volt, hogy megvizsgáljam, valóban növekszik-e az érzékeny emberek száma, és haigen, mely allergén élelmiszerekre érzékenyek leginkább.Arra is kerestem a választ, hogy a kérdőívet kitöltők, hogyan gondolják, milyen kihívásokkalkell szembenéznie annak, aki allergénmentes süteményeket készít, és hogy ezek a süteményekbefolyásolják-e a hagyományos sütemények kínálatát és keresletét. A termékfejlesztés sorántöbbféle összetevőtől mentes süteményeket készítettem el, megvizsgálva, hogy ahagyományos összetevő (pl. gluténtartalmú liszt) kicserélése mentes változatra (pl. rizslisztvagy gluténmentes lisztkeverék) hogyan befolyásolja a termék készítésének folyamatát, kell-eváltoztatni a technológián, illetve, hogy a mentes termék minőségében, érzékszervi jellemzőiben megfelel-e az elvárásoknak.A termékfejlesztés eredményesnek bizonyult, mivel, sikerült úgy átalakítani a hagyományos süteményeket, hogy mentesek legyenek bizonyos allergén élelmiszerektől, miközben ízük és állaguk nem tért el jelentősen a hagyományos változatuktól, vagy csak pozitív irányban különböznek. | |
| 695 | |a diabétesz | ||
| 695 | |a gluténérzékenység | ||
| 695 | |a laktózérzékenység | ||
| 695 | |a Mentes étkezés | ||
| 695 | |a mentes sütemények | ||
| 695 | |a saját receptek | ||
| 700 | 1 | |a Lugasi Dr. Andrea Judit |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/1/rim%20vikitdk%20%E2%80%93%2020.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/2/rim%20vikitdk%20%E2%80%93%2020.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/3/Rim%20Vikt%C3%B3ria%20Erika_Dolgozat_biralat_SZF%C3%81%2032024%2011.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/4/Rim_Viktoria_Erika_KVIK_SG.pdf |z Dokumentum-elérés |