Új ízek, új élet mentes sütemények a jövő cukrászatában

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Rim Viktória Erika
Other Authors: Lugasi Dr. Andrea Judit
Format: Students’ Scientific Association paper
Kulcsszavak:diabétesz
gluténérzékenység
laktózérzékenység
Mentes étkezés
mentes sütemények
saját receptek
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg57989
005 20250923115759.0
008 250923suuuu hu o 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Rim Viktória Erika 
245 1 0 |a Új ízek, új élet  |b mentes sütemények a jövő cukrászatában  |c Rim Viktória Erika  |h [elektronikus dokumentum] 
516 |a Students_Scientific_Association_paper 
520 3 |a Rim Viktória ErikaKonzulens:3. aktív félévDr. Habil. Lugasi AndreaSzakoktatóFőiskolai tanárBGE KVIKBGE KVIKÚj ízek, új élet: mentes sütemények a jövő cukrászatában Amióta az eszemet tudom, szeretek sütni, és a nagymamámmal töltött szombatokinspiráltak arra, hogy cukrász legyek. Azóta is célom, hogy saját cukrászdát nyissak, aholkülön műhely foglalkozik majd allergénmentes süteményekkel. Gyakorlati tapasztalattalrendelkezem, hogy mire kell figyelni a mentes sütemények készítésénél. Úgy érzem, ezzelörömet szerezhetek az érzékeny embereknek, mert nem kell lemondaniuk az édesboldogságról.A TDK dolgozatomban kétféle kutatási módszert alkalmaztam: termékfejlesztést ésonline kérdőívet. A kérdőívet a Google Űrlapok segítségével készítettem el, és a közösségihálón keresztül küldtem el szakmabeli kollégáimnak és fogyasztóknak. A kérdőíves kutatáscélja az volt, hogy megvizsgáljam, valóban növekszik-e az érzékeny emberek száma, és haigen, mely allergén élelmiszerekre érzékenyek leginkább.Arra is kerestem a választ, hogy a kérdőívet kitöltők, hogyan gondolják, milyen kihívásokkalkell szembenéznie annak, aki allergénmentes süteményeket készít, és hogy ezek a süteményekbefolyásolják-e a hagyományos sütemények kínálatát és keresletét. A termékfejlesztés sorántöbbféle összetevőtől mentes süteményeket készítettem el, megvizsgálva, hogy ahagyományos összetevő (pl. gluténtartalmú liszt) kicserélése mentes változatra (pl. rizslisztvagy gluténmentes lisztkeverék) hogyan befolyásolja a termék készítésének folyamatát, kell-eváltoztatni a technológián, illetve, hogy a mentes termék minőségében, érzékszervi jellemzőiben megfelel-e az elvárásoknak.A termékfejlesztés eredményesnek bizonyult, mivel, sikerült úgy átalakítani a hagyományos süteményeket, hogy mentesek legyenek bizonyos allergén élelmiszerektől, miközben ízük és állaguk nem tért el jelentősen a hagyományos változatuktól, vagy csak pozitív irányban különböznek. 
695 |a diabétesz 
695 |a gluténérzékenység 
695 |a laktózérzékenység 
695 |a Mentes étkezés 
695 |a mentes sütemények 
695 |a saját receptek 
700 1 |a Lugasi Dr. Andrea Judit  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/1/rim%20vikitdk%20%E2%80%93%2020.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/2/rim%20vikitdk%20%E2%80%93%2020.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/3/Rim%20Vikt%C3%B3ria%20Erika_Dolgozat_biralat_SZF%C3%81%2032024%2011.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989/4/Rim_Viktoria_Erika_KVIK_SG.pdf  |z Dokumentum-elérés