Vacsora vagy Performansz Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron
Elmentve itt :
| Szerzők: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | TDK dolgozat |
| Kulcsszavak: | fenntarthatóság fine dining gasztronómia termékinnováció vendéglátás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997 |
| Kivonat: | Szarka KristófZányiBongor MátéKonzulens:7. aktív félévCsulakGergelyTurizmus-VendéglátásmesteroktatóBGEKVIKBGEKVIKVacsoravagyPerformansz:MűvészetésTudományTalálkozásaaTányéronAkutatása fine-diningéttermekvendégélményénekfejlesztéséreösszpontosít,különösfigyelmetfordítvaazétel-italpárosításokinnovatívmegközelítéseire.Célunkfeltárni,hogyanbefolyásoljákaszenzorosélményekazétkezéssoránavendégektapasztalatait,ésmikéntsegíthetnekakülönlegesmagyarkisüzemitermékekezenélményekfokozásában.Aszakirodalmiáttekintéssoránagasztronómiaitrendekésa fine diningéttermekműködésénekalapelveikerültekaközéppontba. Avendégekegyreinkábbolyanélményekirántérdeklődnek,amelyekötvözikazétkezéstakultúrávalésazinterakcióval(De Albuquerque et al., 2019).Emellettaszenzorostudományszerepeiskiemelkedő,hiszenakülönbözőérzékekintegrálásagazdagítjaazétkezésiélményt. AzÉtelPárosításElméleteszerintazazonosaromásvegyületekfokozzákazízeket,mígavizuálistálalásművészeteszinténjelentőshatássalbír(Spence et al., 2017). Azinnovatívmegoldásokkeresésekulcsfontosságúaversenyelőnykiépítésében,ésahelyialapanyagokalkalmazásafenntarthatóságiszempontbólisreleváns(Franco et al., 2022).Akutatásmódszertanainterjúkraépült,melyeksoránháromkiválasztottfine diningétteremvezetőivelfolytattunkmélyinterjúkat. AzéttermekközétartozikaBorkonyha,amelyneküzletvezetője,TónyaIstván,bemutattaazétteremfranciastílusúmagyarbisztrókoncepcióját. AzEssenciaétteremvezetője, Varga-HaszonitsKrisztina, aportugál-magyarfúzióraépítőélményeketosztottmeg.ZahorcsákZsolt, ABárányétteremétteremvezetőjeahelyibárányételekfontosságáthangsúlyozta.Akérdésekaszenzorostudományésaszezonalitásszerepéreiskitértek.Eredményeinkalapjánmegállapítható,hogyafine-diningéttermekszámárakulcsfontosságúaszenzorosélményekintegrálása,amelyazétkezéstnemcsupánazízekélvezetéről,hanemateljesélményrőlisszól. Azéttermekcsaládiaslégkörretörekednek,aholavendégektöbbérzékszervrehatóélményekbenrészesülnek,miközbenmegismerhetikazételekésitalokmögöttitörténeteket.Kutatásunkértékesirányelveketkínála fine-diningszektorfejlődéséhez,segítveagasztronómiaiinnovációelőmozdítását. |
|---|