Vacsora vagy Performansz Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Zányi Bongor Máté
Szarka Kristóf Máté
Other Authors: Csulak Gergely
Format: Students’ Scientific Association paper
Kulcsszavak:fenntarthatóság
fine dining
gasztronómia
termékinnováció
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997
Description
Abstract:Szarka KristófZányiBongor MátéKonzulens:7. aktív félévCsulakGergelyTurizmus-VendéglátásmesteroktatóBGEKVIKBGEKVIKVacsoravagyPerformansz:MűvészetésTudományTalálkozásaaTányéronAkutatása fine-diningéttermekvendégélményénekfejlesztéséreösszpontosít,különösfigyelmetfordítvaazétel-italpárosításokinnovatívmegközelítéseire.Célunkfeltárni,hogyanbefolyásoljákaszenzorosélményekazétkezéssoránavendégektapasztalatait,ésmikéntsegíthetnekakülönlegesmagyarkisüzemitermékekezenélményekfokozásában.Aszakirodalmiáttekintéssoránagasztronómiaitrendekésa fine diningéttermekműködésénekalapelveikerültekaközéppontba. Avendégekegyreinkábbolyanélményekirántérdeklődnek,amelyekötvözikazétkezéstakultúrávalésazinterakcióval(De Albuquerque et al., 2019).Emellettaszenzorostudományszerepeiskiemelkedő,hiszenakülönbözőérzékekintegrálásagazdagítjaazétkezésiélményt. AzÉtelPárosításElméleteszerintazazonosaromásvegyületekfokozzákazízeket,mígavizuálistálalásművészeteszinténjelentőshatássalbír(Spence et al., 2017). Azinnovatívmegoldásokkeresésekulcsfontosságúaversenyelőnykiépítésében,ésahelyialapanyagokalkalmazásafenntarthatóságiszempontbólisreleváns(Franco et al., 2022).Akutatásmódszertanainterjúkraépült,melyeksoránháromkiválasztottfine diningétteremvezetőivelfolytattunkmélyinterjúkat. AzéttermekközétartozikaBorkonyha,amelyneküzletvezetője,TónyaIstván,bemutattaazétteremfranciastílusúmagyarbisztrókoncepcióját. AzEssenciaétteremvezetője, Varga-HaszonitsKrisztina, aportugál-magyarfúzióraépítőélményeketosztottmeg.ZahorcsákZsolt, ABárányétteremétteremvezetőjeahelyibárányételekfontosságáthangsúlyozta.Akérdésekaszenzorostudományésaszezonalitásszerepéreiskitértek.Eredményeinkalapjánmegállapítható,hogyafine-diningéttermekszámárakulcsfontosságúaszenzorosélményekintegrálása,amelyazétkezéstnemcsupánazízekélvezetéről,hanemateljesélményrőlisszól. Azéttermekcsaládiaslégkörretörekednek,aholavendégektöbbérzékszervrehatóélményekbenrészesülnek,miközbenmegismerhetikazételekésitalokmögöttitörténeteket.Kutatásunkértékesirányelveketkínála fine-diningszektorfejlődéséhez,segítveagasztronómiaiinnovációelőmozdítását.