Vacsora vagy Performansz Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron
Saved in:
| Main Authors: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Students’ Scientific Association paper |
| Kulcsszavak: | fenntarthatóság fine dining gasztronómia termékinnováció vendéglátás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg57997 | ||
| 005 | 20250923115806.0 | ||
| 008 | 250923suuuu hu o 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Zányi Bongor Máté | |
| 245 | 1 | 0 | |a Vacsora vagy Performansz |b Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron |c Zányi Bongor Máté |h [elektronikus dokumentum] |
| 516 | |a Students_Scientific_Association_paper | ||
| 520 | 3 | |a Szarka KristófZányiBongor MátéKonzulens:7. aktív félévCsulakGergelyTurizmus-VendéglátásmesteroktatóBGEKVIKBGEKVIKVacsoravagyPerformansz:MűvészetésTudományTalálkozásaaTányéronAkutatása fine-diningéttermekvendégélményénekfejlesztéséreösszpontosít,különösfigyelmetfordítvaazétel-italpárosításokinnovatívmegközelítéseire.Célunkfeltárni,hogyanbefolyásoljákaszenzorosélményekazétkezéssoránavendégektapasztalatait,ésmikéntsegíthetnekakülönlegesmagyarkisüzemitermékekezenélményekfokozásában.Aszakirodalmiáttekintéssoránagasztronómiaitrendekésa fine diningéttermekműködésénekalapelveikerültekaközéppontba. Avendégekegyreinkábbolyanélményekirántérdeklődnek,amelyekötvözikazétkezéstakultúrávalésazinterakcióval(De Albuquerque et al., 2019).Emellettaszenzorostudományszerepeiskiemelkedő,hiszenakülönbözőérzékekintegrálásagazdagítjaazétkezésiélményt. AzÉtelPárosításElméleteszerintazazonosaromásvegyületekfokozzákazízeket,mígavizuálistálalásművészeteszinténjelentőshatássalbír(Spence et al., 2017). Azinnovatívmegoldásokkeresésekulcsfontosságúaversenyelőnykiépítésében,ésahelyialapanyagokalkalmazásafenntarthatóságiszempontbólisreleváns(Franco et al., 2022).Akutatásmódszertanainterjúkraépült,melyeksoránháromkiválasztottfine diningétteremvezetőivelfolytattunkmélyinterjúkat. AzéttermekközétartozikaBorkonyha,amelyneküzletvezetője,TónyaIstván,bemutattaazétteremfranciastílusúmagyarbisztrókoncepcióját. AzEssenciaétteremvezetője, Varga-HaszonitsKrisztina, aportugál-magyarfúzióraépítőélményeketosztottmeg.ZahorcsákZsolt, ABárányétteremétteremvezetőjeahelyibárányételekfontosságáthangsúlyozta.Akérdésekaszenzorostudományésaszezonalitásszerepéreiskitértek.Eredményeinkalapjánmegállapítható,hogyafine-diningéttermekszámárakulcsfontosságúaszenzorosélményekintegrálása,amelyazétkezéstnemcsupánazízekélvezetéről,hanemateljesélményrőlisszól. Azéttermekcsaládiaslégkörretörekednek,aholavendégektöbbérzékszervrehatóélményekbenrészesülnek,miközbenmegismerhetikazételekésitalokmögöttitörténeteket.Kutatásunkértékesirányelveketkínála fine-diningszektorfejlődéséhez,segítveagasztronómiaiinnovációelőmozdítását. | |
| 695 | |a fenntarthatóság | ||
| 695 | |a fine dining | ||
| 695 | |a gasztronómia | ||
| 695 | |a termékinnováció | ||
| 695 | |a vendéglátás | ||
| 700 | 1 | |a Csulak Gergely |e ths | |
| 700 | 1 | |a Szarka Kristóf Máté |e aut | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/1/Szarka_Kristo%CC%81f_Za%CC%81nyi_Bongor_Ma%CC%81te%CC%81_KVIK.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/2/Resume_Szarka_Kristo%CC%81f_Za%CC%81nyi_Bongor_Ma%CC%81te%CC%81_KVIK.docx |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/3/Szarka%20Krist%C3%B3f_Z%C3%A1nyi%20Bongor%20M%C3%A1t%C3%A9_KVIK_BE.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/4/Z%C3%A1nyi%20Bongor%20M%C3%A1t%C3%A9%2CSzarka%20Krist%C3%B3f%20M%C3%A1t%C3%A9%20TDK.pdf |z Dokumentum-elérés |