Vacsora vagy Performansz Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Zányi Bongor Máté
Szarka Kristóf Máté
Other Authors: Csulak Gergely
Format: Students’ Scientific Association paper
Kulcsszavak:fenntarthatóság
fine dining
gasztronómia
termékinnováció
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg57997
005 20250923115806.0
008 250923suuuu hu o 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Zányi Bongor Máté 
245 1 0 |a Vacsora vagy Performansz  |b Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron  |c Zányi Bongor Máté  |h [elektronikus dokumentum] 
516 |a Students_Scientific_Association_paper 
520 3 |a Szarka KristófZányiBongor MátéKonzulens:7. aktív félévCsulakGergelyTurizmus-VendéglátásmesteroktatóBGEKVIKBGEKVIKVacsoravagyPerformansz:MűvészetésTudományTalálkozásaaTányéronAkutatása fine-diningéttermekvendégélményénekfejlesztéséreösszpontosít,különösfigyelmetfordítvaazétel-italpárosításokinnovatívmegközelítéseire.Célunkfeltárni,hogyanbefolyásoljákaszenzorosélményekazétkezéssoránavendégektapasztalatait,ésmikéntsegíthetnekakülönlegesmagyarkisüzemitermékekezenélményekfokozásában.Aszakirodalmiáttekintéssoránagasztronómiaitrendekésa fine diningéttermekműködésénekalapelveikerültekaközéppontba. Avendégekegyreinkábbolyanélményekirántérdeklődnek,amelyekötvözikazétkezéstakultúrávalésazinterakcióval(De Albuquerque et al., 2019).Emellettaszenzorostudományszerepeiskiemelkedő,hiszenakülönbözőérzékekintegrálásagazdagítjaazétkezésiélményt. AzÉtelPárosításElméleteszerintazazonosaromásvegyületekfokozzákazízeket,mígavizuálistálalásművészeteszinténjelentőshatássalbír(Spence et al., 2017). Azinnovatívmegoldásokkeresésekulcsfontosságúaversenyelőnykiépítésében,ésahelyialapanyagokalkalmazásafenntarthatóságiszempontbólisreleváns(Franco et al., 2022).Akutatásmódszertanainterjúkraépült,melyeksoránháromkiválasztottfine diningétteremvezetőivelfolytattunkmélyinterjúkat. AzéttermekközétartozikaBorkonyha,amelyneküzletvezetője,TónyaIstván,bemutattaazétteremfranciastílusúmagyarbisztrókoncepcióját. AzEssenciaétteremvezetője, Varga-HaszonitsKrisztina, aportugál-magyarfúzióraépítőélményeketosztottmeg.ZahorcsákZsolt, ABárányétteremétteremvezetőjeahelyibárányételekfontosságáthangsúlyozta.Akérdésekaszenzorostudományésaszezonalitásszerepéreiskitértek.Eredményeinkalapjánmegállapítható,hogyafine-diningéttermekszámárakulcsfontosságúaszenzorosélményekintegrálása,amelyazétkezéstnemcsupánazízekélvezetéről,hanemateljesélményrőlisszól. Azéttermekcsaládiaslégkörretörekednek,aholavendégektöbbérzékszervrehatóélményekbenrészesülnek,miközbenmegismerhetikazételekésitalokmögöttitörténeteket.Kutatásunkértékesirányelveketkínála fine-diningszektorfejlődéséhez,segítveagasztronómiaiinnovációelőmozdítását. 
695 |a fenntarthatóság 
695 |a fine dining 
695 |a gasztronómia 
695 |a termékinnováció 
695 |a vendéglátás 
700 1 |a Csulak Gergely  |e ths 
700 1 |a Szarka Kristóf Máté  |e aut 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/1/Szarka_Kristo%CC%81f_Za%CC%81nyi_Bongor_Ma%CC%81te%CC%81_KVIK.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/2/Resume_Szarka_Kristo%CC%81f_Za%CC%81nyi_Bongor_Ma%CC%81te%CC%81_KVIK.docx  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/3/Szarka%20Krist%C3%B3f_Z%C3%A1nyi%20Bongor%20M%C3%A1t%C3%A9_KVIK_BE.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57997/4/Z%C3%A1nyi%20Bongor%20M%C3%A1t%C3%A9%2CSzarka%20Krist%C3%B3f%20M%C3%A1t%C3%A9%20TDK.pdf  |z Dokumentum-elérés