A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Thesis |
| Kulcsszavak: | betegségmegelőzés egészséges életmód egészséges táplálkozás nutrigenomika személyre szabott táplálkozás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102 |
| Abstract: | A dolgozatban a magyar fogyasztók egészségtudatos attitűdjeit és a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások, különös tekintettel a nutrigenomikai genetikai teszt iránti fogadókészségét vizsgáltam. Ennek jelentősége a civilizációs betegségek rohamos elterjedéséből fakad. A kutatás feltárta, hogy bár a megkérdezettek szignifikánsan magas szintű egészségtudatosságról számoltak be önértékelésük alapján, jelentős eltérések mutatkoztak az elsajátított elméleti ismeretek és a ténylegesen alkalmazott egészségvédő magatartásformák között. A nutrigenomika, mint a táplálkozás és a genetikai állomány interakcióját vizsgáló tudományterület, a válaszadók körében még korlátozott ismertséggel bírt, ugyanakkor a betegségmegelőzés és az egészségoptimalizálás területén kínált potenciálja figyelemre méltó érdeklődést generált, azonban releváns aggályok is megfogalmazódtak a módszer megbízhatóságával és az adatvédelemmel kapcsolatban. Ezzel szemben a személyre szabott étrend koncepciója szélesebb körű ismertségnek örvendett. A tanulmány eredményei rávilágítanak a célzott, tudományosan megalapozott tájékoztatási stratégiák, a hiteles információforrások hozzáférhetőségének biztosítása, valamint a lakosság tudatosságának növelése iránti szükségességre a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások szélesebb körű elterjedésének elősegítése érdekében. |
|---|