Húshelyettesítő termékekre való nyitottság és azok fogyasztói szokásai a magyarországi hobbifutók körében

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Pintér Kathrin
További közreműködők: Szabó Edit
Totth Dr. Gedeon
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:élelmiszermarketing
fogyasztói magatartás
húshelyettesítő
laborhús
rovarhús
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/59133

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg59133
005 20251027143023.0
008 251027suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Pintér Kathrin 
245 1 0 |a Húshelyettesítő termékekre való nyitottság és azok fogyasztói szokásai a magyarországi hobbifutók körében  |c Pintér Kathrin  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Az egészséges és hosszú élet kérdése világszerte foglalkoztatja az embereket, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mozgásra és étrendre vonatkozó ajánlásokat fogalmazott meg, többek között a húsfogyasztás mérséklését javasolva. Ennek pótlására mára számos húshelyettesítő alternatíva elérhető. Dolgozatomban a húshelyettesítő élelmiszertermékek ismertségét és elfogadottságát vizsgáltam a magyarországi hobbifutók körében. Elemeztem a hozzájuk kapcsolódó attitűdöket, érzelmeket és a fogyasztást motiváló tényezőket.A szekunder kutatás során bemutattam az egészséges életmód elméleti hátterét és a vonatkozó nemzetközi ajánlásokat. Elemeztem a fogyasztói magatartás életmódjait, különös tekintettel a LOHAS szegmensre és annak élelmiszeriparra gyakorolt hatására. Bemutattam a húshelyettesítő termékeket, azok szabályozási hátterét és étrendekbe illesztési lehetőségeit.A primer kutatási fázisban saját online kérdőívet használtam, melyet 895 fő töltött ki, a szűrők után 876 fő adatait elemeztem. A hobbifutók étkezési szokásait, a húshelyettesítők ismertségét, fogyasztási hajlandóságát és motivációit vizsgáltam. Az eredmények szerint a hobbifutók körében körülbelül hatszoros a vegetáriánusok aránya a teljes lakossághoz képest (6,4% vs. 1,1–1,2%). A legnépszerűbb étrend a mindenevő után a laktózmentes diéta és az időszakos böjt. A rendszeresen futók közel fele legalább alkalmanként kétféle húshelyettesítőt fogyaszt, melyek közül a tofu a legnépszerűbb, míg a szejtán kevésbé ismert.A húshelyettesítők fogyasztását főként az egészségtudatosság motiválja, de sokan finomnak is tartják ezeket. A rovar- és laborhús fogyasztására a húsevők nyitottabbak, mint a vegetáriánusok. A kipróbálásra hajlandók háromnegyede felsőfokú végzettségű, és több mint fele jó anyagi körülmények között él. A kapcsolatok elemzésére Cramer’s V asszociációs mutatót használtam 5%-os szignifikancia szint mellett.Konklúzióm szerint a futás mint tevékenység jól illeszkedik a LOHAS életmódhoz, és a hobbifutók nyitottabbak az egészséges életmódra, a húsmentes étrendre és az alternatív húsfélék kipróbálására. 
695 |a élelmiszermarketing 
695 |a fogyasztói magatartás 
695 |a húshelyettesítő 
695 |a laborhús 
695 |a rovarhús 
700 1 |a Szabó Edit  |e ths 
700 1 |a Totth Dr. Gedeon  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/59133/1/PDUM18%20Pint%C3%A9r%20Kathrin%20H%C3%BAshelyettes%C3%ADt%C5%91%20term%C3%A9kekre...%20Diplomadolgozat.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/59133/2/B%C3%ADr%C3%A1lat%20Pint%C3%A9r%20Kathrin%20%202025.06.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/59133/3/Pint%C3%A9r%20Kathrin.pdf  |z Dokumentum-elérés