Gasztroturizmus- a gasztronómia hatása a magyar turisták úti céljaira

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Szüle Ildikó
Other Authors: Sándor Dr. Dénes
Format: Thesis
Kulcsszavak:gasztroturizmus
turizmus
gasztronómia
belföldi turizmus
nemzetközi turizmus
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/8867
Description
Abstract:Kutatásom főként a gasztroturizmus témaköréről fog szólni, azonban érdekes felvetés, hogy vajon a gasztronómia befolyásolja-e a turizmust vagy éppen fordítva. Természetesen ezt a kérdést nem tisztem, nem is célom megválaszolni, hiszen tekinthető akár a "tyúk és a tojás " esetének is. Mindenesetre az egyértelműen megállapítható, hogy mindkét terület erősen hatással van a másikra, egyaránt fejlesztik és formálják egymást. Szinte lehetetlen a két ágazatot egymástól függetlenül vizsgálni, különösen napjainkban, amikor a gasztroturizmus egyre nagyobb teret nyer. Manapság egyre népszerűbbek a különböző gasztronómiai irányultságú tematikus utak, melyek szerveződhetnek egy adott alapanyag, termék köré, de akár egy-egy termelő vidék, vagy város helyi specialitásai köré is. Szintén jellemző utazási motiváció a gasztroturisták körében az egyes gasztronómiai fesztiválok látogatása. Éppen ezért is fontos és érdekes kutatni e területen, hiszen így mélyebb rálátást nyerhetünk a gasztronómia és a turizmus átalakulási, adott esetben akár összeolvadási folyamatairól.