Az infláció determináló tényezői az agráriumban, az élelmiszeriparban és a kiskereskedelemben

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Hegedűs Szilárd
Lencsés Enikő
Ábel István
Nagy Gyula
Dokumentumtípus: Könyv része
Megjelent: Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest 2023
Sorozat:A számvitel és a controlling elmélete, gyakorlata : Újdonságok és kihívások a számvitel világában : I. Tudományos Konferencia konferenciakötete
Tárgyszavak:
Online Access:http://publikaciotar.uni-bge.hu/2160
Leíró adatok
Kivonat:Tanulmányunk célja, hogy 2014-2021 között megvizsgálja a hazai agráriumban, élelmiszeriparban és kiskereskedelemben működő társaságok haszonkulcsának, valamint árrésének alakulását Konczal – Lusiani (2022) tanulmányában alkalmazott megközelítés alapján. A kutatási cél annak tesztelése, hogy milyen mértékben játszottak szerepet a pandémiát követően az inflációs hatást fokozó „profit-ár” spirálra utaló tényezők. Feltevésünk, hogy a Covid nyomán a vizsgált ágazatokban szereplő társaságok jelentősen növelték a jövedelmezőséget meghatározó említett két változót, és ez a későbbiekben tükröződött az élelmiszerárak drámai emelkedésében. Ezen túlmenően vizsgáljuk, hogyan változott a vizsgált ágazatok hozzáadott értéke. A hozzáadott érték lényegében a bér és a nyereség összege, így ennek alakulásában tükröződik e két tényező változásának hatása. Vizsgálni fogjuk azt a feltevést, hogy az említett ágazatokban működő társaságok a korábbi jelentős bérdinamika hatását kívánták kompenzálni a nyereséghányad növelésével
Terjedelem/Fizikai jellemzők:67-79
ISBN:978-615-6342-73-7