A nem csak keserű komló…
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Book part |
Published: |
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapest
2023
|
Series: | Szemelvények a BGE kutatásaiból II. kötet
2. |
Subjects: | |
doi: | 10.29180/978-615-6342-76-8_9 |
Kulcsszavak: | komló humulus lupulus komlótermesztés komlózás sörtechnológia sörtörténet |
Online Access: | http://publikaciotar.uni-bge.hu/2216 |
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | publ2216 | ||
005 | 20240108094829.0 | ||
008 | 231218s2023 hu o 000 zxx d | ||
020 | |a 978-615-6342-76-8 | ||
024 | |a 10.29180/978-615-6342-76-8_9 |2 doi | ||
040 | |a BGE Publikációtár Repozitórium |b hun | ||
100 | 1 | |a Csulak Gergely | |
245 | 1 | 2 | |a A nem csak keserű komló… |c Csulak Gergely |h [elektronikus dokumentum] |
260 | |a Budapesti Gazdasági Egyetem |b Budapest |c 2023 | ||
300 | |a 74-82 | ||
490 | 0 | |a Szemelvények a BGE kutatásaiból II. kötet |v 2. | |
520 | 3 | |a A sör ízprofiljának kialakításán túlmenően, a komló szerepet játszik az ital mikrobiológiai stabilitásában, amelyre eltérő hatást gyakorolnak a különböző nemeskomló fajták. Az élelmiszertudományi kutatások természetükből adódóan az alapanyagokkal, az alkalmazott technológiával és a különböző készültségi állapotban lévő termék, többek között kémiai, mikrobiológiai, érzékszervi tulajdonságaival foglalkoznak, a történeti előzményekkel és a sör evolúciójával kevéssé vagy egyáltalán nem. A komló, mint a sörkészítés egyik alapanyaga széleskörben ismert, azonban ez nem volt mindig így, hiszen az ital nagyjából 8000 éves történetének csupán az utolsó 12-13 évszázadában vált szinte kihagyhatatlanná. Kezdetben a vadon termő tobozok begyűjtésével igyekeztek a sörfőzdék igényeit kielégíteni, azonban a 9. századra ez már nem volt elegendő és elkezdődött a komlótermesztés, majd komlónemesítés kialakulása. Számos jelentősebb esemény során jutott el oda a söripar, hogy ma már sztenderd eljárásnak számítson az aroma-, az örvénykádas- vagy éppen a hidegkomlózás. Ezen összefoglaló cikkben kívánom bemutatni a komló és a sörfőzés történetét, illetve az alkalmazott komlózási technológia változását, fejlődését. | |
650 | 4 | |a élelmiszertudományok | |
695 | |a komló | ||
695 | |a humulus lupulus | ||
695 | |a komlótermesztés | ||
695 | |a komlózás | ||
695 | |a sörtechnológia | ||
695 | |a sörtörténet | ||
856 | 4 | 0 | |u https://publikaciotar.uni-bge.hu/id/eprint/2216/1/Csulak.pdf |z Dokumentum-elérés |