A nem csak keserű komló…

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Csulak Gergely
Format: Book part
Published: Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest 2023
Series:Szemelvények a BGE kutatásaiból II. kötet 2.
Subjects:
doi:10.29180/978-615-6342-76-8_9

Kulcsszavak:komló
humulus lupulus
komlótermesztés
komlózás
sörtechnológia
sörtörténet
Online Access:http://publikaciotar.uni-bge.hu/2216

MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 publ2216
005 20240108094829.0
008 231218s2023 hu o 000 zxx d
020 |a 978-615-6342-76-8 
024 |a 10.29180/978-615-6342-76-8_9  |2 doi 
040 |a BGE Publikációtár Repozitórium  |b hun 
100 1 |a Csulak Gergely 
245 1 2 |a A nem csak keserű komló…  |c Csulak Gergely  |h [elektronikus dokumentum] 
260 |a Budapesti Gazdasági Egyetem  |b Budapest  |c 2023 
300 |a 74-82 
490 0 |a Szemelvények a BGE kutatásaiból II. kötet  |v 2. 
520 3 |a A sör ízprofiljának kialakításán túlmenően, a komló szerepet játszik az ital mikrobiológiai stabilitásában, amelyre eltérő hatást gyakorolnak a különböző nemeskomló fajták. Az élelmiszertudományi kutatások természetükből adódóan az alapanyagokkal, az alkalmazott technológiával és a különböző készültségi állapotban lévő termék, többek között kémiai, mikrobiológiai, érzékszervi tulajdonságaival foglalkoznak, a történeti előzményekkel és a sör evolúciójával kevéssé vagy egyáltalán nem. A komló, mint a sörkészítés egyik alapanyaga széleskörben ismert, azonban ez nem volt mindig így, hiszen az ital nagyjából 8000 éves történetének csupán az utolsó 12-13 évszázadában vált szinte kihagyhatatlanná. Kezdetben a vadon termő tobozok begyűjtésével igyekeztek a sörfőzdék igényeit kielégíteni, azonban a 9. századra ez már nem volt elegendő és elkezdődött a komlótermesztés, majd komlónemesítés kialakulása. Számos jelentősebb esemény során jutott el oda a söripar, hogy ma már sztenderd eljárásnak számítson az aroma-, az örvénykádas- vagy éppen a hidegkomlózás. Ezen összefoglaló cikkben kívánom bemutatni a komló és a sörfőzés történetét, illetve az alkalmazott komlózási technológia változását, fejlődését. 
650 4 |a élelmiszertudományok 
695 |a komló 
695 |a humulus lupulus 
695 |a komlótermesztés 
695 |a komlózás 
695 |a sörtechnológia 
695 |a sörtörténet 
856 4 0 |u https://publikaciotar.uni-bge.hu/id/eprint/2216/1/Csulak.pdf  |z Dokumentum-elérés