Bárhova utazhatunk – bármit behurcolhatunk? Utazással összefüggő élelmiszerbiztonsági kockázatok

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Lugasi Andrea
Dokumentumtípus: Könyv része
Megjelent: Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest 2024
Sorozat:Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok
Tárgyszavak:
doi:10.29180/978-615-6886-06-4_5

Online Access:http://publikaciotar.uni-bge.hu/2376

MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 publ2376
005 20241220105528.0
008 241220s2024 hu o 000 zxx d
020 |a 978-615-6886-06-4 
024 |a 10.29180/978-615-6886-06-4_5  |2 doi 
040 |a BGE Publikációtár Repozitórium  |b hun 
100 1 |a Lugasi Andrea 
245 1 0 |a Bárhova utazhatunk – bármit behurcolhatunk? Utazással összefüggő élelmiszerbiztonsági kockázatok  |c Lugasi Andrea  |h [elektronikus dokumentum] 
260 |a Budapesti Gazdasági Egyetem  |b Budapest  |c 2024 
300 |a 118-149 
490 0 |a Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok 
520 3 |a Élelmiszerek fogyasztásával összefüggő fertőző betegségek nagy hatással vannak az emberi egészségre, és óriási gazdasági veszteségeket okozhatnak. Az áruk és az emberek egyre kevésbé korlátozott – munkavégzés, biztonságos lakhatás vagy szabadidő eltöltése érdekében végzett - mozgása országok, régiók, földrészek között megszüntette vagy legalább is fellazította a fizikai és technikai határokat, amelyek megakadályozták, hogy egy adott területen ismeretlen kórokozó vagy kémiai anyag az élelmiszereken keresztül megbetegedéseket okozzon. Ma még azok is megfertőződhetnek egzotikus élelmiszerekhez kapcsolódó kórokozókkal, akik soha nem hagyják el hazájukat, és ugyanez vonatkozik a több ezer kilométerre utazókra is. Ezt a folyamatot tovább súlyosbítják a környezetünkben és az éghajlatban az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változások, amelyek nemcsak az emberek és áruk mozgását tették lehetővé, hanem a kórokozók és szennyező anyagok „mozgását” is. Bár ez nem mindig tényleges fizikai mozgást jelent, új élelmiszer-biztonsági kockázatok megjelenését eredményezi olyan területeken, ahol korábban nem voltak, mivel kedvező feltételek alakulnak ki a kórokozók vagy szennyező anyagok terjedéséhez. Ezeket a változásokat azonban nem mindig, vagy túl lassan követik megelőző és kockázatcsökkentő intézkedések, például szigorú felügyelet és ellenőrzés. Ezért minden utazónak sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania az élelmiszerbiztonságra, amikor kiválasztja úti célját, és tudatosabban kell cselekednie, amikor ismeretlen élelmiszerekkel találkozik, akár a tányérján, akár a poggyászában. 
650 4 |a regionális tudományok 
856 4 0 |u https://publikaciotar.uni-bge.hu/id/eprint/2376/1/5.cikkMKSV_Mult_Jelen_Jovo_Tanulmanykotet_V%C3%A1g%C3%A1ny%20Judit%20Bernade.pdf  |z Dokumentum-elérés